2016. november 9., szerda

Szomorú dolgok történnek otthon is, minden falu végén és elején családok fázódnak és nemcsak. Éheznek, nincs mit viselniük, gyermekeiket koldulni küldik, majd elisszák és „elszivarazzák” a befutott kis pénzt. Nem szeretek általánosítani, de az átlaggal ez történik. Kapnak szocipénzt, segélyeket, aminek egy része szintén olyan dolgokra megy el, amire nem kellene. De ezeknek az embereknek még mindig van joguk, ha egy kicsit bal lábbal is, de a törvény őket is védi, joguk van tanulni és élni. Leegyszerűsítve Európában minden nőnek és férfinak egyenlő joga van szavazni, beszélni, dolgozni, szeretni és élni, legalábbis saját országán belül.


Beninben 2003-ig a nők nagy része úgy vált a társadalom részévé, hogy megcsonkították. Csak akkor volt igazán nő egy nő, ha annak nemiszervét brutális módon lefaragták. Így lett érettképes egy házasságra, gyereknemzésre és családtervezésre. Azt hiszen Európában vagy Amerikában a lányok már 18 év alatt is rendszeresen élnek szexuális életet, többnyire mert szerelmesek lesznek, bizonyítani akarnak vagy egyszerűen mert élvezik. Amíg a világ nagyon sok részén még mindig szigorúan TILOS a nőknek élvezni nemi életüket, nem is beszélve a házasság előtti szüzesség elvesztéséről, ami még akkor is bűnnek számít, ha egy nő nemi erőszak áldozatává válik. Afrikában évente 70 millió nőt csonkítanak meg.  Mindemelett egy férfinak lehet 6 felesége, csaphat orgiákat, sőt lányokat vásárolhat, pénzért, pont úgy, ahogy én kenyeret veszek a boltba. És a legszomorúbb az egészben az, hogy a világ nagyobb részén élnek ezek a szokások.

Lassan 13,7 milliárd év telt el az ősrobbanás óta, sikerült kijutni a holdra, küldünk egy kütyüt a Marsra, szörföszhetünk az interneten, pillanatok alatt repülhetünk egyik helyről a másikra, csodálatos dolgokat hozott létre az emberiség, ám még nem sikerült a nőket egyenjogúvá tenni a férfiakkal. Hatalmas meglepetésként ért mindenkit, amikor Amerika bemutatta két jelöltjét hónapokkal ezelőtt. Nagyon mertem reménykedni, hogy egy ilyen ember ellen, a nőnek hatalmas esélye van – egyikőjük sem tökéletes jelölt – de egyezzünk meg abban, hogy tökéletes politikus nincs is, na szóval ők ketten szerintem megkérdőjelezhetőek alkalmasságuk gyanánt, de ha már választani lehet, akkor ne egy szoláriumtól narancssárgára barnult partiarc vezesse Amerikát. És döntöttek. Az Egyesült Államok legnagyobb tiszteletét kiérdemlő ember mégis csak egy multimilliárdos üzletember lett. Nem szomorú, hanem bosszantó. Úgy gondolom, hogy nem ő győzött, hanem a nők tisztelete bukott el ismét. Azt hiszem az ellen szavazatok nagyon nagy része még nem hisz a nőkben, nem hisznek abban az erőben, amit egy nő tud nyújtani, inkább szavaznak egy bohócra a Simson családból. 

Nincs tökéletes vezetője egy országnak sem. A nacionalizmusról híres Románia elnöke úgy nyerte meg a választásokat, hogy németnek hirdette magát, Obama akkora adósságot gyűjtött Amerikának, amekkora még sosem volt, ott van a német kancellár, aki valljuk be süllyeszti Európa gazdaságát, aztán ne feledkezzünk meg London polgármesteréről sem, akit 2016-ban választottak meg és muszlim. A román elnök bár nagy változásokat nem ért el, legalább nem szurkálja a kisebbségeket, Obama csökkentette a munkanélküliek számát 5 százalék alá, a német kancellár esélyt ad a keletről érkezőknek, amíg Shadiqu Khan lehetővé tette a lehetetlent. Világunk nagyon színes, lehetnek nők, muszlimok vagy feketék – igazából mindegy. Nem kellene számítson a nem és a hovatartozás, nem vagyunk egyformák, de mindenkinek a világon egyenlő joga van a normális élethez és nem csak elvekben.


Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?! alapelven a nő képes egy ország vezetésére, pont úgy, ahogy egy férfi is ki tudja takarítani a házat – nem egyformán? Természetesen, nem! De ebben rejlik a szépség, ettől vagyunk színesek és különlegesek. Benin gazdasága az elmúlt 6 évben, 5 százalékot nőtt, a fél éve megválasztott elnöknek köszönhetően Afrikában a negyedik helyet foglalják el a gyapottermelést illetően. De azt is meg kell jegyeznem, hogy az egyik legnagyobb helyi politikai párt vezetője egy nő. Egy vezető sikere nem csak személyiségétől, hanem a helyen és az időn is függ. Nem igazságos, nincs is igazság a földön, Mátyás király sajnos már nagyon rég meghalt. Az igazságot mindenki saját magában kell keresse, mert ott van legbelül. Sajnos nagyon sokan a könnyebb utat választják, igaz is, becsületesnek és igaznak lenni nem egyszerű, büszkeségünket félre tenni nagyon nagy erőfeszítés kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése